Повернутися до звичайного режиму

Вітаємо!!!

20 листопада - Всесвітній день дитини

Свято спрямоване на поліпшення добробуту дітей, зміцнення роботи, що проводиться ООН в інтересах дітей усього світу.

У 1954 році Генеральна Асамблея ООН рекомендувала всім країнам ввести в практику святкування цієї дати, як дня світового братерства і взаєморозуміння дітей, присвяченого діяльності, спрямованої на забезпечення благополуччя дітей в усьому світі.

ООН запропонувала урядам святкувати цей день в будь-який з днів, який кожне з них визнає доцільним, і припустила, що загальне святкування Всесвітнього дня дитини послужить зміцненню солідарності і співпраці між націями. А 20 листопада знаменує день, в який асамблея прийняла в 1959 році Декларацію прав дитини, а в 1989 році — Конвенцію про права дитини.

Діти і підлітки — найбільш вразливі члени будь-якого суспільства. На жаль, в сучасному світі їх інтереси і права часто порушуються, причому як у бідних, так і в розвинених країнах.

Незадовільні умови — одне з найпоширеніших порушень прав дітей. Без гідного та безпечного житла, без санітарних умов проживання дітей набагато складніше жити і розвиватися. Здоров'я не може бути міцним в антисанітарних умовах, а право на гру не може бути здійснене за відсутності безпечного місця для ігор.

За даними ООН, щорічно одинадцять мільйонів дітей помирають, не доживши до свого п'ятого дня народження, ще десятки мільйонів залишаються фізично або розумово хворими, не маючи можливості для дорослішання, життя і розвитку.

Не тільки в ранньому дитинстві доводиться стикатися з силами, що загрожують життю і добробуту дітей. Вони стають більш незахищеними, оскільки часто позбавлені прав, у тому числі права на освіту, на участь в суспільно-політичному житті, на захист від нанесення шкоди здоров'ю.

Кiлькiсть переглядiв: 171